Lage bloeddruk, wat kan je er aan doen?

Een lage bloeddruk geeft niet altijd klachten, waardoor het pas kan worden opgemerkt als je je bloed meet om een of andere reden.


Wie van nature uit een lage bloeddruk heeft zonder klachten hoeft zich dus geen zorgen te maken.



Zijn er wel klachten en is de bloeddruk constant laag, dan raadpleeg je voor alle veiligheid even de huisdokter.


Lage bloeddruk – klachten en symptomen

Het meest voorkomende is duizeligheid die vanuit het niets komt opzetten. Zoals wanneer je bijvoorbeeld te snel opstaat. Dat komt omdat het bloed niet voldoende kracht heeft om door de aderen te stromen, zodat de hersenen en de longen te weinig bloed krijgen. Even zitten en rusten zou hiervoor de oplossing moeten zijn.


Flauwvallen is ook mogelijk als je een te lage bloeddruk hebt. Je voelt het meestal niet direct aankomen, maar het kan ook het gevolg zijn van de duizeligheid. Je houdt je best een paar uur rustig. Bij zowel duizeligheid als flauwvallen kan je de bloeddoorstroming wat helpen door met je benen omhoog te gaan liggen.


Een verstoorde darmflora kan ook een symptoom zijn die er op duidt dat je een lage bloeddruk hebt. Eet in dat geval veel groenten, fruit en volkoren producten.


Vermoeidheid en concentratiestoornissen kunnen ook optreden en zijn niet zo eenvoudig om op te losse. Meer rust nemen zal in de meeste gevallen geen oplossing bieden en zoek je best in overleg met je huisarts naar een oplossing.


Lage bloeddruk – Oorzaken

Een lage bloeddruk kan meerdere oorzaken hebben. Meestal komt een lage bloeddruk voor als het lichaam in een snel tempo vocht verliest en dit niet wordt aangevuld.


Ook kunnen problemen elders in het lichaam zorgen voor een lage bloeddruk, zoals bij hartproblemen, bij het gebruik van alcohol, bij bloedverlies, uitdroging door maag- en/of darmproblemen, medicijnen kunnen het als bijwerking hebben en ook kan het genetisch meegegeven worden. Dat laatste zorgt dus voor geen directe oorzaak, maar kan wel heel vervelend zijn.


Een lage bloeddruk kan levensbedreigend zijn, alhoewel dit weinig voor komt. Een extreem lage bloeddruk zorgt ervoor dat het bloed niet goed meer wordt rondgepompt in het lichaam en dat het lichaam niet meer naar behoren kan functioneren. Voor dit stadium voelt iemand zich meestal flauw worden en kan zelfs flauwvallen.


Door een lage bloeddruk, zonder lichamelijke problemen, kun je je lusteloos voelen.


Ook kan een lage bloeddruk zorgen voor koude voeten en handen, soms zelf het hele lichaam.


Wat kun je doen tegen een lage bloeddruk?

  • Vermijd het drinken van water, water zorgt dat er zouten uit je lichaam spoelen die zorgen dat de bloeddruk nog lager gaat worden. Drink liever thee of een sportdrank met de nodigde stoffen.
  • Drink na het sporten een sportdrank om je zouten weer aan te vullen die je tijdens het sporten kwijt bent geraakt. Zo voorkom je ook dat je licht in het hoofd wordt of lusteloos voelt na het sporten.
  • Voel je lusteloos en flauw? Zorg dan dat je altijd iets zouts bij je hebt om op te kunnen eten. Een klein zakje chips of zoute borrelnootjes zorgen ervoor dat je snel weer fris en helder bent!
  • Probeer overmatig gebruik van alcohol te voorkomen, helemaal in drukke gelegenheden. Deze kunnen samen zorgen voor het flauwvallen door een lage bloeddruk.
  • Probeer eetmomenten over de dag te verspreiden en te kiezen voor producten die zout bevatten. Zelfs in een kopje thee kun je een klein beetje zout doen, zonder dat je iets merkt!


Heb je een te hoge bloeddruk? Lees dan verder in: Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen en hoge bloeddruk verlagen met deze 7 tips.


Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 maart 2025
In deze blog vergelijken we de full-body workout met split training en helpen we je bepalen wat het beste past bij jouw doelen, niveau en beschikbare tijd.
26 februari 2025
In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van krachttraining voor zowel mannen als vrouwen en waarom je deze trainingsvorm in je routine zou moeten opnemen.
27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
Meer posts