Blogopmaak

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk komt NIET…door een tekort aan bloeddrukmedicatie

Dat is niet de oorzaak en dus ook niet de oplossing.


Stelt de dokter vast dat je bloeddruk te hoog is, dan krijg je wat pilletjes voorgeschreven en is het probleem voorbij….


Dat zou je willen denken…


Deze voorgeschreven medicijnen zijn echt wel effectief, maar ze zijn niet goedkoop en bij veel personen duiken er vervelende bijwerkingen op.


Bij veel medicijnen is het probleem dat ze niet alleen werken op één onderdeel, zoals je bloeddruk, maar ook op andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een stijgende bloedsuikerspiegel of urinezuur niveau, waardoor je vatbaarder wordt voor diabetes of jicht.


Belangrijk is ook om te weten dat die medicijnen niet de hoge bloeddruk genezen, maar slechts de gevolgen ervan zullen onderdrukken. Het probleem blijft steeds aanwezig.


Hoge bloeddruk vaststellen

Bij het meten van de bloeddruk maakt men een onderscheid tussen:

  • De systolische bloeddruk of bovendruk, is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt.
  • De diastolische of onderdruk, is de druk die tijdens de “vullingsfase” van het hart heerst.


Op het jaarlijks congres van de European Society of Cardiology in Amsterdam in augustus 2013 werden de nieuwe richtlijnen voorgesteld. Voortaan is een bloeddruk te hoog vanaf een bovendruk van 140 millimeter kwikdruk en een onderdruk van 90 millimeter kwikdruk, in de volksmond bekend als 14 over 9.


Je kan ook best thuis je bloeddruk meten. Een groot percentage van de personen waarbij een dokter een te hoge bloeddruk vaststelt, hebben thuis een normale bloeddruk. De hoge bloeddruk is vaak het gevolg van het feit dat men gespannen is. Deze personen moeten dan ook niet zomaar bloeddrukverlagende geneesmiddelen innemen maar wel goed worden opgevolgd omdat later misschien wel echt hypertensie kunnen ontwikkelen.


Tegenwoordig zijn er vele betaalbare elektrische bloeddrukmeters op de markt die redelijk betrouwbaar zijn. De standaardprocedure voor het meten van de bloeddruk, is allereerst 5 minuten rustig te gaan zitten. In principe meet je aan beide kanten, maar in de praktijk neemt men echter vaak de rechterarm voor de meting. Breng band rondom de bovenarm en maak deze vast. Laat de arm en hand ontspannen rusten op je been en maak geen vuist. Vervolgens zet je het toestel op. Deze zal automatisch oppompen en ook terug loslaten tot de nodige metingen zijn gedaan. Nadien komt het resultaat op je scherm.


Hoge bloeddruk – Wat zijn de oorzaken?

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de onderliggende oorzaak is van hoge bloeddruk. Het is niet simpelweg één oorzaak, maar meestal een combinatie van oorzaken die ervoor zorgen dat de bloeddruk gestegen is.


Denk aan de interactie tussen verschillende lichamelijke processen zoals de bijnieren, zenuwstelsel en nieren. Daar wordt immers door je lichaam de bloeddruk geregeld. Er is zelfs onderzoek bij dat je hersenen invloed hebben op je bloeddruk.


Ook stresshormonen kunnen hoge bloeddruk veroorzaken. Veel onderzoeken en nog meer tegenstrijdige berichten…


Om het allemaal nog gecompliceerder te maken zijn er ook nog verschillende soorten hoge bloeddruk / hypertensie.


  • Primaire hypertensie waarbij er geen duidelijke oorzaak te vinden is.
  • Secundaire hypertensie waardoor de verhoogde bloeddruk waarden te wijten zijn aan andere chronische aandoeningen.


De grootste doorbraak is dat er gelukkig veel te doen is tegen hoge bloeddruk. Er is een groot scala aan medicijnen die effectief zijn, alsook het effect van aanpassingen in je levensstijl.


Dat laatste is echter waar veel mensen problemen mee hebben. Het is niet zo simpel om ongezonde gewoontes los te laten en te vervangen.


Invloed levensstijl

Veel studies hebben uitgewezen dat de levensstijl een directe invloed heeft op de bloeddruk. Deze correlatie wordt helaas nog niet onderbouwd door alle specialisten, maar het is een feit dat een gezonde leefstijl je bloeddruk drastisch kan verlagen zonder medicijnen (met uitzondering dat de verhoogde bloeddruk die veroorzaakt wordt door medicijnen of een andere ziekte).


Wanneer je weet dat je levensstijl niet in orde is, dan kan een verandering daarvan wel meestal een oplossing bieden.


Het zijn de factoren die je in je dagelijkse leven tegenkomt en het is meer dan alleen je voedingspatroon of hoeveelheid stress.


Al deze factoren hebben direct invloed op je gezondheid en de ontwikkeling om wel of niet hoge bloeddruk te krijgen. Met name het cardiovasculaire systeem heeft hier invloed op. Als je bijvoorbeeld veel stress hebt reageert je lichaam hier op door stresshormonen los te laten. Het gevolg is dat je bloeddruk stijgt en er veel druk op je lichaam komt te staan.


Gezond leven maakt een aanzienlijk verschil en is ERG belangrijk! Hoe je dag verloopt wat betreft gezonde gewoontes maakt het verschil.


Zelfs wanneer je een hoge bloeddruk hebt en je neemt al medicijnen, maar je bloeddruk nog steeds aan de hoge kant is, zul je merken dat door gezonder te gaan leven, je de bloeddruk onder controle kunt krijgen en verlagen.


Het is wellicht zelfs mogelijk om minder medicijnen te nemen, waardoor de bijwerkingen ook minder worden. Aan de andere kant, als je hoge bloeddruk wilt voorkomen. Dan is het nu de tijd om je huidige leefstijl onder de loep te nemen.


Een gezonde levensstijl

Persoonlijk ben ik een grote voorstander van preventie en moet dit een groter onderdeel gaan vormen van de volksgezondheid in Belgie, want veel van de chronische klachten waar we mee te kampen zijn grotendeels te voorkomen.


Wat je huidige situatie ook mag zijn. Hoge bloeddruk is op een natuurlijke manier drastisch te verlagen. Als je maar richt op de échte oorzaken! Wachten met behandelen is niet aan te raden. Want als je bloeddruk momenteel te hoog is, kan dat op lange termijn je bloedcirculatie en cardiovasculaire systeem erg aantasten.


Hoge bloeddruk wordt beïnvloed door:

  • Roken
  • Overgewicht of obesitas
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Veel Natrium (zout) in je voedingspatroon
  • Meer dan 1 tot 2 drankjes alcohol per dag
  • Stress
  • Leeftijd
  • Genen
  • Familie geschiedenis
  • Chronische nieraandoeningen
  • Bijnier en schildklier aandoeningen



Wat kan je dan concreet doen?

Lees verder in: Hoge bloeddruk verlagen met deze 7 tips

Heb je eerder een te lage bloeddruk? Lees verder in: Lage bloeddruk, wat kan je er aan doen?


Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 maart 2025
In deze blog vergelijken we de full-body workout met split training en helpen we je bepalen wat het beste past bij jouw doelen, niveau en beschikbare tijd.
26 februari 2025
In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van krachttraining voor zowel mannen als vrouwen en waarom je deze trainingsvorm in je routine zou moeten opnemen.
27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
Meer posts
Share by: