Tijdens een proteinedieet mag je uiteraard nog soep eten.
Hou er wel steeds meer rekening dat je de maximale portie groenten per maaltijd niet overschrijdt en dat je beperkt gebruik maakt van de smaakmakers zoals bv. een halve ui per portie.
Zorg voor bouillonblokjes laag aan suikers en vetten.
Om wat inspiratie te geven hebben we hieronder enkele voorbeelden.
Heb je andere suggesties, stuur ze ons gerust door!
Komkommersoep
Ingrediënten (3 liter): 6 x 500 ml
- 3 komkommers
- 200 gr preiwit
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Schil de komkommers met een dunschiller en snijd deze in grove stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Hak de look fijn.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de komkommers toe en laat 5 minuten stoven.
- Voeg de ui, prei en look toe en laat zo’n 3 minuten verder stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
Champignonsoep
Ingrediënten (3 liter): 6x 500ml
- 750 gr champignons
- 200 gr preiwit
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 2 soeplepels olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Borstel de champignons schoon en snijd de champignons in kleine stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Hak de look fijn.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de champignons toe en laat 5 minuten stoven
- Voeg de ui, prei en look toe en laat zo’n 3 minuten verder stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
Waterkerssoep
Ingrediënten (3 liter) : 6x 500ml
- 600 gr waterkers
- 300 gr prei
- ½ groene selder
- 2 uien
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de uiteinden van de waterkers weg. Snijd de stengels van de blaadjes en hou deze apart. Was en hak de waterkers.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Schil de selder en haal de draadjes weg.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de prei, ui, selder en waterkersstengels toe en laat 3 minuten stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
- Voeg de waterkers toe en mix tot een homogeen geheel.
Courgettesoep
Ingrediënten (3 liter): 6x 500ml
- 800 gr courgette
- 200 gr prei
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Was de courgettes, verwijder de uiteinden en snijd grove stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Hak de look fijn.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de courgette toe en laat 5 minuten al roerend mooi bruin bakken.
- Voeg de ui, prei en look toe en laat zo’n 3 minuten verder stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
Bloemkoolsoep
Ingrediënten (3 liter): 6x 500ml
- 450 gr bloemkool
- 150 gr prei
- 2 uien
- 1 teentje look
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Kuis de bloemkool en trek de roosjes los.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Hak de look fijn.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de bloemkool, prei en ui toe en laat 3 minuten zachtjes stoven zonder te kleuren.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
Broccolisoep
Ingrediënten (3 liter): 6x 500ml
- 1000 gr broccoli
- 100 gr preiwit
- 2 uien
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Was de broccoli ’s en snijd 2cm van de steel.
- Trek de roosjes los en houd deze apart. Snijd de rest van de broccoli in stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de brocolli, ui en prei toe (niet de broccoliroosjes!) en laat 5 minuten stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat 15 minuten sudderen, voeg de broccoliroosjes toe en laat nog 5 minuten koken.
- Mix tot een homogeen geheel.
Aspergesoep
Ingrediënten (3 liter): 6x 500ml
- 1000 gr gekuiste asperges
- 100 gr preiwit
- 3 uien
- 1 soeplepel olijfolie
- 2 liter water
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de asperges met een dunschiller. Snijd het achterste gedeelte weg alsook de punten.
- Blancheer de punten van de asperges 8 minuutjes in kokend water en giet deze af.
- Snijd de rest van de asperges in stukken.
- Pel de uien en snijd ze in stukken.
- Snijd de prei middendoor, spoel ze af onder koud stromend water en snijd in stukken.
- Doe een soeplepel olijfolie in de soeppot en zet het vuur op.
- Voeg de asperge, ui en prei toe en laat 5 minuten stoven.
- Bevochtig met 2 liter water en voeg de bouillonblokjes toe.
- Kruid af met peper & zout en breng aan de kook.
- Laat alles 25 minuten zachtjes sudderen en mix daarna tot een homogeen geheel.
- Breng nog even opnieuw aan de kook en schep het “schuimlaagje” van de soep.
- Werk af met de geblancheerde puntjes asperge en bieslook.