Blogopmaak

Bestaan er onderste en bovenste buikspieren?

Het is een mythe die heerst in de fitnesswereld die ik graag even wil uitleggen.

Oefeningen die leiden tot spierpijn in het bovenste deel van de rechte buikspier (de rectus abdominis) werden en worden vaak nog geassocieerd met bepaalde oefeningen voor de bovenste buikspieren, terwijl oefeningen die spierpijn in het onderste deel veroorzaken werden beschouwd als speciaal bedoeld voor trainen van de onderste buikspieren.



Het is fysiologisch echter onmogelijk om het trainingseffect tot een bepaald deel van een spier te beperken.


Buikspieren laten samentrekken

Een spier heeft de taak een bepaalde beweging te doen ontstaan en doet dit door zich samen te trekken.


De twee tegenover elkaar liggende uiteinden van de spier worden naar elkaar toegebracht.


Spiervezels die korter worden als reactie op prikkels via de zenuwen, zijn in reeksen (aaneengeschakelde opeenvolgingen) en parallel (zij aan zij) geplaatst.


Het is logisch dat een samentrekking in één deel van een aaneengeschakelde reeks spiervezels wordt doorgegeven aan alle proximale (bovenliggende) en alle distale (onderliggende) delen van de reeks.

Het zou immers zinloos zijn als bepaalde spiervezels in de reeks (bijvoorbeeld in de onderste buikspieren) langer zouden worden.


Hierdoor zou namelijk worden voorkomen dat de samentrekking van spiervezels tot verkorting van de gehele spier zou leiden en als gevolg daarvan zou de spier niet volledig functioneren.


Trainen zou dan energieverspilling zijn, omdat het verwaarloosbare of hooguit beperkte resultaten zou opleveren.


De rechte buikspier bestaat uit segmenten of spierbuiken die onderling gescheiden zijn door de zogenaamde inscriptiones tendineae.


Tijdens de oefening zendt een netwerk van zenuwvezels prikkels tegelijk naar elk van deze inscriptones tendineae, zowel in het bovenste als in het onderste gedeelte.


Dit resulteert in een gelijktijdige en synergetische samentrekking van alle spierbuiken, waardoor de ribbenboog en het schaambeen (waar respectievelijk de bovenzijde en de onderzijde van de rechte buikspier zijn aan vastgehecht) naar elkaar toebrengen.


De samentrekking moet dus noodzakelijkerwijs over de gehele spierketen worden verdeeld en het is neurofysiologisch gezien onmogelijk om alleen de bovenste of de onderste zone samen te laten trekken.


Hieruit volgt dat bij een oefening die alleen in bepaalde delen van de rechte buikspier wordt gevoeld toch de volledige spier is betrokken.

  • Als u de spierpijn in het bovenste deel van de buikspieren voelt (waar deze aan de ribben vastzitten), betekent dit dat u een intensieve en excentrische workout van de gehele buikspier hebt uitgevoerd.
  • Als u deze pijn niet voelt hebt u wellicht oefeningen gedaan waarbij andere spieren zijn betrokken, bijvoorbeeld de psoas, of oefeningen waarbij de spieren niet excentrisch werden samengetrokken.


Nog niet volledig duidelijk? Vraag het mij gerust tijdens uw volgende training.


Andere vragen? Stuur ze gerust door en dan behandel ik dat in één van de volgende artikels…


Andere artikels rond dit onderwerp zijn oa:

Wanneer heb ik teveel buikvet en Hoe krijg je een Sixpack?

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
28 april 2024
Dit blog verkent waarom een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet zo effectief is voor het verbranden van vet en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse voedingsplan.
18 maart 2024
Waarom is het trainen met een personal trainer bewezen effectiever
Meer posts
Share by: