Blogopmaak

Interpreteer je vetpercentage correct!

Veel mensen hebben zich bij de start van het nieuwe jaar voorgenomen eindelijk hun ideale gewicht te bereiken en een goede conditie op te bouwen?



Naast een gemakkelijk uitvoerbaar trainings- en voedingsprogramma , wil men meestal snel resultaat en zonder het gevreesde “jojo-effect”.


Een goede lichaamsanalyse en bepaling van het vetpercentage is hierbij zeer belangrijk.


Een lichaamsanalyse geeft een gedetailleerd beeld over de verdeling van het lichaamsgewicht over de vetmassa, de vetvrije massa en de vochtmassa.


Aanvankelijk zegt dit de meeste klanten niets, want meestal is men enkel geïnteresseerd of de weegschaal ’s morgens een kilo minder of meer aanwijst. Vaak bepaalt dat dan ook nog eens het humeur voor de rest van de dag.


Deze stemmingsbarometer kan zeker ook positief uitvallen, maar gewichtsverlies betekent niet automatisch vetverlies.


Door diëten gaat namelijk ook vaak een hoeveelheid spiermassa verloren, als je dit bijvoorbeeld niet op de juiste manier tegengaat door lichamelijke training.


Opdeling in Vetvrije massa en Vetmassa

Het lichaamsgewicht alleen is dus geen betrouwbare indicator voor een goede conditie en gezondheid, want het gewicht bestaat uit een optelsom van spieren, vet, botten en vloeistoffen.


Het lichaamsgewicht van iemand die regelmatig sport zal overwegend uit spiermassa bestaan. Deze persoon wordt daardoor weliswaar zwaarder, maar zal toch gezonder zijn dan iemand die een dieet volgt en misschien alleen het gewicht van de spiermassa vermindert.


Om die reden is de kwaliteit van de gewichtsverandering van doorslaggevend belang voor correcte lichaamsanalyse en aanbeveling voor een trainings- en voedingsplan.


De belangrijkste meetwaarden van een professionele lichaamsanalyse zijn de vetvrije massa en de vetmassa.


  • De Vetvrije Massa duidt de totale hoeveelheid van vetvrije weefsels in het lichaam aan, zoals spieren botten, vitale organen, bindweefsel en vloeistoffen.
  • De Vetmassa geeft het gewicht aan van het totale lichaamsvet aan. Hiermee kan je exact nagaan hoeveel gram lichaamsvet je werkelijk verloren bent. Dat is van groot belang voor de evaluatie en aanpassing van het trainings- en voedingsplan.


Vetpercentage correct interpreteren!

Wat heb je aan een vetpercentage zonder een juiste beoordeling? NIETS !!!


Meestal ontstaat een verhoogd lichaamsvetpercentage door een verkeerd voedings- of beweegpatroon en is het advies van een deskundige gewenst. Die verklaart en analyseert de meetresultaten en kan daardoor de klant gericht naar een goed resultaat leiden.


Al te vaak gaan klanten afgaand op het totale lichaamsgewicht verkeerd handelen en bij het constateren van een daling hun trainings- en voedingspatroon verderzetten.


Terwijl men bij een stijging van het lichaamsgewicht gedemotiveerd zal geraken en het trainings- en voedingsplan in vraag zal stellen.


Er kan echter sprake zijn van volgende 2 voorbeelden die aantonen dat een correcte analyse van groot belang is.


VOORBEELD 1: Je bent afgevallen, maar desondanks is je vetpercentage toch gestegen…


Op een eenvoudige weegschaal zou je tevreden zijn en rustig verder doen, maar met een correcte analyse van je vetpercentage kan je vaststellen dat er toch nog iets foutloopt.


Je totale lichaamsgewicht is gezakt, maar het is ook “vetter” geworden.


Je lichaam heeft gedurende het gewichtsverlies hoofdzakelijk vetvrije massa (spiermassa) afgebroken en weinig vetmassa.


Mogelijke oorzaken zijn dat je over het algemeen te weinig eet (waardoor de totale energiebalans te laag is) of dat je te weinig beweegt en/of te weinig eiwitten binnenkrijgt. Beide zaken zijn belangrijk voor de versterking van het spierweefsel.


De basisstofwisseling zal dalen en wanneer je nadien weer “normaal” gaat eten, zal je gewicht terug de hoogte ingaan en word je vaker nog zwaarder dan voordien. Dit noemt men ook wel het “jojo-effect”.


VOORBEELD 2: Je bent niet afgevallen, misschien zelfs een beetje aangekomen, maar je vetpercentage is gezakt…


Door enkel af te gaan op je totale lichaamsgewicht zou je gedemotiveerd zijn omdat je gewicht niet zakt ondanks de inspanning die je doet om wekelijks te gaan trainen en door goed op je eten te letten.


Je lichaam is echter vetvrije massa (spieren en/of vocht) aan het opbouwen en je basisstofwisseling stijgt.


Blijf je dit volhouden zal uiteindelijk door deze verhoogde verbranding je vetmassa, vetpercentage en uiteindelijk ook je totale gewicht gaan zakken.


Gebruik je vetpercentage ipv je totale lichaamsgewicht

Onderstaande vrouwen wegen allemaal 70kg.


Hun vetpercentage zal echter duidelijk verschillend zijn.


Duidelijk allemaal mooie vrouwen daar gaat het dus niet om.


Wel dat in theorie die met een lager vetpercentage “gezonder” zijn.


Let dus niet meer op wat je “weegt”, maar uit wat je lichaam is opgebouwd.


Bouw je spiermassa op en breek je vetmassa af!

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
28 april 2024
Dit blog verkent waarom een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet zo effectief is voor het verbranden van vet en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse voedingsplan.
18 maart 2024
Waarom is het trainen met een personal trainer bewezen effectiever
Meer posts
Share by: