Blogopmaak

Constipatie 10 tips om er van af te geraken

Een onderwerp waar niet al te vaak openlijk over wordt gepraat, maar ik toch geregeld van klanten hoor dat het een probleem is: constipatie ….


Dit probleem van het spijsverteringsproces, wat het heel moeilijk maakt om naar het toilet te gaan is erg ongemakkelijk en heel gênant, maar het is beslist niet iets om je voor te schamen.


Ons lichaam is ontworpen om het afval op een regelmatige basis af te voeren. Dit gebeurt door middel van onze urine en de ontlasting. Als dit afvoeren niet regelmatig gebeurt, dan kan dit heel erg ongemakkelijk voelen, en uiteindelijk zelfs veel pijn gaan doen.


Vandaar dit artikel omdat de oplossing meestal te wijten is aan een verkeerde levenswijze zijn en een aanpassing van de eet- en leefgewoonten en het heropvoeden van de darm cruciaal en meestal ook voldoende is.


De raadgevingen zijn relatief eenvoudig en sluiten perfect aan bij de aanbevelingen van een gezonde en gevarieerde voeding.


We merken echter dat veel mensen:

  • Niet ontbijten,
  • Zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan,
  • De toiletgang uitstellen,
  • Onvoldoende vezelrijke voedingsmiddelen gebruiken en
  • Onvoldoende drinken.


Een langdurig bestaande constipatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Nonchalance is hier dus niet op zijn plaats.


Symptomen:

Wanneer men niet elke dag stoelgang maakt betekent het nog niet dat je last hebt van obstipatie of constipatie.


Men noemt het effectief constipatie als minstens twee van de onderstaande symptomen zich voordoen gedurende 3 à 6 maanden.

  • Minder dan drie ontlastingen per week hebben
  • Het ervaren van een harde ontlasting
  • Overmatig drukken tijdens de stoelgang
  • Het gevoel hebben van een rectale verstopping
  • Het gevoel hebben van een onvolledige lediging na het toiletbezoek
  • De behoefte hebben om handmatig de stoelgang te verwijderen door evacuatie met de vinger of door manipulatie van de onderbuik


10 tips tegen constipatie


1: Natuurlijke vezels

Vezels werken als een spons. Het trekt water aan uit zijn omgeving, waardoor het op gaat zwellen. Tijdens dit proces worden de vezels zachter en flexibeler en geven ze volume aan de ontlasting. Hierdoor kan het gemakkelijk het darmkanaal passeren om uiteindelijk zonder enige moeite in het toilet te belanden.


Let er wel op dat je de juiste, natuurlijke vezels eet. Die zitten oa in: Peren, pruimen, appels, noten, abrikozen, bessen, broccoli en bonen.

Er zijn echter een aantal voedingsmiddelen die juist een omgekeerde werking hebben, en obstipatie juist in de hand werken zoals bananen, beschuiten en toast, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee en rode wijn.


Vergeet niet om ook veel water te drinken. De vezels hebben water nodig om op te zwellen en te weinig water in de darmen zal dan een averechts effect hebben.


2: Drink voldoende water

Drink 1,5 tot 2 liter per dag., want zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.

Drink een glas lauw water op de nuchtere maag (door het volume) dat kan erg behulpzaam zijn.

Je kan ook de dag beginnen met een glas warm water met citroen.


Het citroenzuur zal vervelende toxines en ander onverteerbaar materiaal verwijderen van je darmwanden. Want dat is in veel gevallen de oorzaak van de constipatie. Door het toevoegen van het water wordt het citroenzuur snel opgenomen door je lichaam en zal de ontlasting ook wat vloeibaarder worden.


3: Zuiveringszout

Zuiveringszout is een geweldig huismiddeltje zou niet mogen ontbreken in het medicijnkastje. Zo is het bijvoorbeeld een geweldig middel tegen problemen in de buikstreek, en dan met name als het gaat om maagklachten. Zuiveringszout werkt zo goed, omdat het bicarbonaat overbodige lucht uit je lichaam verwijdert, op welke manier dan ook. Ditzelfde bicarbonaat kan dus, met hetzelfde mechanisme, de constipatie helpen oplossen.


Om hiervan te profiteren, doe je een theelepel bakpoeder in een kwart kopje water. Drink dit in één keer op en je zult snel het gevoel krijgen dat er beweging in je lichaam komt, en dan met name in je darmen.


4: Probiotica

Probiotica is één van de beste manieren om je darmflora, en daarmee je darmen, gezond te houden en bevat de juiste bacterieën voor je darmflora. Het dagelijks innemen van probiotica voorkomt niet alleen obstipatie, maar zal het ook minder erg maken als het toch eens een keer gebeurt.


Je kan ze op een natuurlijke manier opnemen door iedere dag een portie pure, magere yoghurt te eten. Kies voor yoghurt zonder enige vorm van toevoegingen, het liefst van de natuurwinkel.


Je kan ook probiotica halen bij de apotheek. Zeker nadat je een antibioticakuur hebt gevolgd raad ik iedereen aan om een probiotica te nemen. Let er wel op dat deze supplementen vaak veel toevoegingen bevatten, onder andere suiker. Dit laatste vindt de fabrikant noodzakelijk om de smaak van probiotica te maskeren.


5: Lijnzaad- en olijfolie

Lijnzaadolie bevat niet alleen allemaal gezonde vetzuren, maar is ook heel erg effectief als het gaat om obstipatie. De lijnzaadolie zorgt voor een soort coating aan de binnenzijde van je darmen, waardoor de ontlasting zonder obstakels zijn weg naar buiten kan vinden.


Om hiervan te profiteren neem je een glas sinaasappelsap, en meng je hier 1 tot 2 eetlepels lijnzaadolie doorheen. Dit drink je in één keer op. Neem wel sinaasappelsap met vezels, want die heb je nu juist nodig.


Wordt niet ongeduldig, want het duurt ongeveer 5 uren voordat het zijn werk gaat doen. Neem dus geen glas extra, want dan kan diarree het gevolg zijn.


Als je geen lijnzaadolie in huis hebt kun je ook olijfolie gebruiken. Olijfolie is niet alleen een geweldige antioxidant, maar kan ook opluchting geven in het geval van verstopping.

Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein.


Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt. Ook kun je de olijfolie, net als de lijnzaadolie, mengen met 2 theelepeltjes citroensap voor een sneller en beter resultaat, en natuurlijk om de smaak wat aangenamer te maken.


6: Lichaamsbeweging

We zitten tegenwoordig meer dan dat we bewegen. Dit is niet alleen luiheid, maar vooral ook de werksituatie. Veel banen worden tegenwoordig zittend ingevuld, dan wel achter het bureau, dan wel in de auto. Des te meer reden om meer moeite te doen om toch te bewegen.


Bewegen is niet alleen belangrijk om fit te blijven, om het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden, om dat buikje weg te werken. Ook is bewegen belangrijk voor het soepel laten werken van het spijsverteringssysteem.


Een stevige wandeling na de maaltijd is al voldoende om je spijsvertering optimaal te laten werken. Wacht wel even een uurtje tussen de maaltijd en de wandeling, anders krijg je weer last van andere problemen.


Om het even algemeen te houden: Regelmatig bewegen zal sowieso zorgen voor een efficiënt werkend spijsverteringssysteem, waardoor de kans op obstipatie zo klein mogelijk wordt gehouden.


Loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.


7: Koffie

Als je een regelmatige koffiedrinker bent, zal het je smorgens zijn opgevallen dat je na je eerste of tweede tas koffie naar het toilet moet. Koffie is niet alleen een stimulans voor je geest, maar heeft ook een laxerende werking.


Koffie maakt je spijsvertering wakker en zal je ontlasting soepel en snel transporteren zodat je snel naar het toilet kunt.


Let wel op dat je niet teveel koffie drinkt, want als je heel veel koffie drinkt, zal het effect averechts zijn. Koffie werkt vocht afdrijvend, zodat je meer moet plassen. Als dan niet genoeg water drinkt, zal je lichaam uitdrogen en zal er dus geen vocht beschikbaar zijn om je ontlasting zachter en soepeler te maken. 1 of 2 tassen is prima, maar daar moet het dan ook bij blijven.


8: Regelmaat

Heb jij een bepaalde regelmaat om naar het toilet te gaan? Dan heb je waarschijnlijk geen last van obstipatie.


Als je geen vast ritme hebt, zou het goed zijn om daar nu eens mee te beginnen. Het is een kwestie van trainen, maar uiteindelijk zal het je lukken.


Ooit heb je misschien een ritme gehad van één keer per dag naar het toilet voor de grote boodschap. Probeer dat ritme weer terug te krijgen door iedere dag op dezelfde tijd, naar het toilet te gaan of je nu aandrang hebt of niet.


Neem een tijdschrift mee, en neem je tijd. Maar niet langer dan 20 minuten. Is het dan nog niet gelukt, dan probeer je het morgen weer.


Het is wel belangrijk dat je niks gaat forceren. Niet extreem gaan persen, want dat is ook weer niet goed.


Als je dit consequent volhoudt, zal je merken dat je lichaam zich na een poosje aangepast heeft.


9: Pruimensap

Dit is echt een oplossing uit grootmoeders tijd: Pruimensap drinken of het eten van pruimen. Het is een klassieke oplossing die al eeuwenlang wordt gebruikt om de stoelgang weer op gang te helpen en regelmatig te houden. Niet alleen zijn pruimen heel erg rijk aan vezels, maar bevat het ook sorbitol.

Sorbitol helpt om de ontlasting zacht en glad te houden. De combinatie van de vezels en de sorbitol zorgt er voor dat de ontlasting water opneemt waardoor er meer volume is.


Misschien onnodig te zeggen, maar een overdaad van dit natuurlijke laxeermiddel kan zorgen voor diarree.


10: Bij aandrang direct naar het toilet

De meest preventieve maatregel tegen constipatie is direct naar het toilet gaan als je aandrang hebt. Je lichaam weet heel goed wat het doet, en wat nodig is. Als je lichaam zegt dat je naar het toilet moet, is er dus ook een noodzaak. Je lichaam wil de afvalstoffen lozen!


Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt.

Een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer. Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.


Bovendien zal het lichaam het toegevoegde water weer uit de ontlasting halen, waardoor het steeds moeilijker zal worden om naar het toilet te gaan. Uiteindelijk zal dit leiden tot constipatie.

Waarom neem je best geen laxeermiddelen?


Iedereen die last gehad heeft van constipatie weet goed dat dit snel moet worden verholpen. Niet alleen is het ongemakkelijk, maar kan ook nog eens pijn gaan doen. Terwijl veel mensen direct naar de apotheek rennen om een laxeermiddel te kopen, is het veel veiliger om één of meerdere van bovenstaande natuurlijke huismiddeltjes te gebruiken.


De laxeermiddelen die vrij verkrijgbaar zijn, hebben een aantal bijwerkingen. Sommige zijn niet zo heel erg, andere bijwerkingen kunnen weer grote gevolgen hebben.


Wist je bijvoorbeeld dat laxeermiddelen blijvende schade aan kunnen richten aan het rectum? Of dat laxeermiddelen invloed hebben op je zoutgehalte in je lichaam? Dat je mineralen in uit balans kunnen geraken door het gebruik van laxeermiddelen? Dit kan op termijn weer andere problemen geven, dus beslist niet aan te raden.


Andere bijwerkingen van laxeermiddelen, die minder ernstige gevolgen hebben, zijn oa.

  • misselijkheid,
  • winderigheid,
  • buikpijn,
  • opgeblazen gevoel,
  • uitdroging,…


Het is dus een goede keuze om een natuurlijke oplossing te zoeken. Deze zijn minstens zo effectief, en hebben geen bijwerkingen.


Tot slot…


Als je regelmatig te maken hebt met verstopping, dan is dat een duidelijk teken dat je iets zal moeten veranderen aan je levenswijze.


Niet alleen moet je dan gezonder eten, en zo veel mogelijk wegblijven van bewerkte voedingsmiddelen, maar ook meer bewegen.


Alleen op deze manier kun je het risico op constipatie zo klein mogelijk houden.


Het belangrijkste is om water te drinken in combinatie met het eten van natuurlijke vezels!

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
28 april 2024
Dit blog verkent waarom een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet zo effectief is voor het verbranden van vet en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse voedingsplan.
18 maart 2024
Waarom is het trainen met een personal trainer bewezen effectiever
Meer posts
Share by: