Blogopmaak

15 misverstanden over voeding en afvallen

Als we het maar vaak genoeg horen, gaan we het nog geloven ook.


Al te vaak hoor ik klanten die blijven vasthouden aan bepaalde misverstanden, haast mythes, gewoon omdat ze dat eens hebben horen zeggen.


Ik wil in deze blog graag enkele opsommen en verduidelijken.


Sommige zijn misschien nieuw en andere ken je al wel, maar voor de volledigheid sommen we ze even allemaal op en lichten ze toe, zodat je ook weet hoe de vork aan de steel zit.


1. MINDER ETEN = MEER AFVALLEN

Als je te weinig eet, denkt je lichaam dat het een noodsituatie is. Je stofwisseling stelt zich in op de lagere hoeveelheid eten en gaat minder intens werken. Je lichaam gaat beginnen stockeren voor slechte tijden.

Wanneer je toch zou merken dat je afvalt, dan is dit omdat het lichaam door het verlies van spieren ook water afgeeft. Je zal waarschijnlijk niet de intentie hebben om voor de rest van je leven een crashdieet te doen en uiteindelijk terug “gewoon” gaan eten. Door de vermindering aan actieve spiermassa en een trager werkend metabolisme zal je terug bijkomen. Het gevreesde jojo effect…


2. JE KAN ETEN WAT JE WIL ALS JE VEEL AAN SPORT DOET

Sport hoort erbij als we willen afvallen. Een gezonde en evenwichtige voeding mag echter ook bij regelmatige sporters niet ontbreken. Je kan een slechte voeding niet compenseren door te sporten. Bovendien is het ook belangrijk om te beseffen dat we met onze voeding niet enkel ons figuur beïnvloeden, maar ook onze gezondheid. Breng deze dan ook geen schade toe door overtollige vetten en suikers op te nemen. Ze belasten uw organen harder dan je denkt en dan ga je niet al te lang van je mooie figuur kunnen genieten.


3. ALLE CALORIEËN ZIJN GELIJK, DUS HET MAAKT NIET UIT WAT JE EET.

500kcal uit een fruitsla zijn niet hetzelfde als 500kcal uit een zak chips.

Soms is voedsel moeilijker te eten, en dus verbrand je meer calorieën tijdens het verteringsproces. Alleen al het kauwen kan de calorieverbranding al met 30% verhogen. En dan moet je maag en darmen nog beginnen werken. Vezels en proteïne vraagt al zoveel van ons verteringsproces dat ons lichaam heel wat calorieën niet opneemt. Door meer actieve calorieën te kiezen, en minder voorbereide voeding, start je jouw vetverbranding op voor de ganse dag, zodat je meer gewicht verliest, zonder hongergevoel.


4. VAN STOPPEN MET ROKEN KOM JE BIJ

Recent wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het effect van nicotine op het metabolisme zo beperkt is, dat het niet de gewichtstoename kan verklaren. Waar mensen falen is dat ze hun sigaret vervangen door iets anders in hun mond te steken.

Het is overigens veel gezonder om niet te roken en overgewicht te hebben dan niet te stoppen met roken omdat je denkt dat je daarvan zult aankomen.


5. INGEVROREN GROENTEN ZIJN NIET GEZOND

Ingevroren groente, kunnen voedzamer zijn dan sommige verse groenten. Vanaf het moment dat fruit en groenten geoogst worden, verliest het voedingsstoffen. Omdat ons voedsel vaak lange afstanden aflegt, zijn ‘verse groenten’ in de supermarkt soms wel dagen tot weken oud. De meeste ingevroren groenten worden direct na het plukken of oogsten bevroren, zodat ze veel van hun voedingsstoffen behouden.


6. JE KOMT MEER AAN VAN VOEDSEL DAT JE LAAT OP DE AVOND EET

Veel diëten beweren dat je niet na 18u of 19u mag eten, want dat je lichaam meer vet zal opslaan omdat het zonder activiteit niet verbrand zal worden.


Een studie waarbij proefpersonen werden geplaatst in een calorimeter voor het hele lichaam toonde iets anders aan. Ze kregen een grote lunch en een kleine avondmaaltijd in één testperiode, en een kleine lunch en een grote avondmaaltijd in een tweede testperiode.


Uit de resultaten bleek dat de grote avondmaaltijd er niet tot leidde dat het lichaam meer vet opsloeg.

Het is niet de hoeveelheid die je eet die belangrijk is, maar de totale hoeveelheid die je consumeert gedurende een periode van 24 uur.


Veel mensen eten ’s avonds of ’s nachts uit verveling, of om andere emotionele redenen, maar niet omwille van honger. Daardoor gaan ze veel te veel calorieën eten, die dan opgeslagen worden als vet. Soms staan ze ’s anderendaags dan op zonder honger, en ze slaan hun ontbijt over, de maaltijd die de controle vormt voor calorie inname gedurende de dag.


7.  VETVRIJE VOEDING EN LIGHTPRODUCTEN HELPEN BIJ HET AFVALLEN

De termen “light” of “40% minder vet” roept een beeld op van weinig calorieën, maar light is niet zo licht als wij denken. Deze producten bevatten weliswaar minder calorieën, maar ze worden verrijkt met talrijke additieven (zoetstoffen, aroma’s) die de eetlust opwekken. Daarom eet u meer en neemt u toe. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt ook dat mensen die geregeld lightproducten eten, denken dat ze een vorm van dieet volgen. Ze voelen zich niet of minder schuldig bij het eten van light voedsel en eten er daarom gemakkelijk te veel van.


8. VETARME OF VETLOZE DIËTEN ZIJN GOED VOOR JE.

Mensen denken vaak dat ze een vetarm dieet nodig hebben om af te vallen, maar toch moet 20 tot 35% van je calorieën komen uit vet. Het lichaam heeft vet nodig voor energie, weefselreparatie en voor het transport van vitamines A, D, E, en K door het lichaam.

Het volgen van een vetvrij dieet is onnodig. Minderen met verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten gaan eten, die in producten zoals olijfolie, noten en avocado’s zitten is wel belangrijk.


9. VAN VETARM VOEDSEL VAL JE SOWIESO AF

Vetarm of vetvrij hoeft niet te betekenen dat het ook caloriearm of calorie vrij is.

Check de calorie-inhoud van eten, met name gebak, koekjes, chips, ijs en kant-en-klare maaltijden.

Extra suikers en verdikkers worden vaak toegevoegd om de smaak en textuur te bevorderen, dus de calorie-inhoud zal niet veel verschillen van standaard producten.

Vetarm voedsel mag niet meer dan 3 gram vet per 100 gram bevatten.

Probeer met vetarm eten te kijken waar de calorieën nog meer vandaan kunnen komen.


10.  VET ETEN STAAT GELIJK AAN SNELLER AANKOMEN.

Geloof het of niet, echt aankomen is een langzaam proces. Je hebt 7000 extra calorieën per dag nodig om 1 kilo aan lichaamsvet aan te komen (ook het te verliezen).

Als de weegschaal zegt dat je een kilootje bent aangekomen na een goed avondje uit, is het voornamelijk door vocht.

Veel mensen voelen zich schuldig en denken dat ze hun dieet verknald hebben wanneer ze vetrijk voedsel eten, maar hoe kan snack van 50 -200 gram ervoor zorgen dat je een kilo bijkomt?


11.  SOMMIGE VOEDING BEVAT NEGATIEVE CALORIEËN

Bepaalde voeding zoals selder of komkommer zouden negatieve calorieën bevatten. Jammer, maar helaas, met het kauwen, verteren en absorberen van ons eten, verbranden we maar ongeveer een klein percentage van onze dagelijkse calorieconsumptie. Dit geldt ook voor selder, ook al bevat deze groente veel vezels en water en geeft het je lang een verzadigd gevoel.


12.  ANANAS VERHINDERT HET AANZETTEN VAN VET!

Zo luidt de populaire ananasmythe. Het klopt dat ananas dergelijke enzymen bevat, maar die worden in de maag inactief en kunnen de vetverwerking niet verhinderen.


13.  SAUNA MAAKT SLANK!

Door in de sauna te zweten valt u niet af. Het lichaam verliest alleen water en geen vet. U lichaam zal haar vochtbalans geleidelijk terug in balans brengen, net als uw gewicht.


14.  EEN TEKORT AAN GROENTEN EN FRUIT, KUN JE COMPENSEREN MET VOEDINGSSUPPLEMENTEN

De naam supplement zegt het al, het is een aanvulling op wijze voedingskeuzes zoals granen, groente, fruit en calciumrijke voeding. Voeding blijft de belangrijkste bron om mineralen, anti-oxidanten en vitamines binnen te krijgen. Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat mensen die voedingssupplementen slikken, gezonder zijn dan mensen die dat niet doen. Bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen of sporters doen er wel goed aan om bepaalde voedingssupplementen te slikken.


15.  VEGETARIËR WORDEN HELPT BIJ HET AFVALLEN

Vlees uit je dagelijks dieet bannen kan je veel gezondheidsvoordelen opleveren, maar als een vegetarisch dieet niet goed volgt, kan je ook veel aankomen. Daarom enkele vegetarische diëten die je best niet volgt.

  • Dieet met veel kaas. Kaas is een bron van proteïne, maar is ook enorm calorierijk, zeer vet en wordt best met mate gegeten.
  • Vervangvlees, zoals soja chicken-nuggets, vegetarische spekjes zijn goed om af en toe te nemen. Ze zijn echter enorm behandeld en bevatten veel sodium, wat resulteert in veel calorieën.
  • Dezelfde maaltijden eten, maar zonder vlees. Je moet de proteïne vervangen, anders krijg je waarschijnlijk te veel honger en mis je noodzakelijke nutriënten.


Veel vegetariërs eten niet voldoende fruit en groenten. Ze eten enkel granen, bonen en vegetarische hamburgers. Die geven dan weer zeer veel calorieën.


Velen gaan dan weer op zoek naar verpakkingen met ‘vegetarisch’ of ‘zonder vlees’. Dat wil echter niet altijd zeggen dat het gezond is, en het bevat dikwijls ook zeer veel calorieën.


Let dus op, en ga op zoek naar gezonde vegetarische maaltijden, die zijn er zeker!

Vragen of interesse?

Vond u dit artikel interessant en heeft het u geholpen?


Deel dan dit artikel met uw netwerk aub!


Heeft u nog verdere vragen?


Neem vrijblijvend contact met ons op via 03/295.82.89 of info@bwell.be.


Wij helpen u graag verder!


27 januari 2025
In deze blog delen we praktische tips om gemotiveerd te blijven tijdens een langdurig revalidatietraject.
20 december 2024
In deze blog bespreken we de 5 meest voorkomende fouten bij het afvallen en geven we tips om ze te voorkomen. Zo kun je op een gezonde en effectieve manier jouw doelen bereiken!
20 november 2024
In deze blog gaan we dieper in op wat de Power Plate doet en of het echt werkt.
14 oktober 2024
In deze blog bespreken we de vijf meest effectieve oefeningen die je in korte tijd fit en sterk maken.
6 september 2024
In deze blog delen we 8 praktische tips om gezond te blijven eten, ook wanneer je weinig tijd hebt.
30 juli 2024
In deze blog bespreken we de vele voordelen van personal training en waarom het een waardevolle investering in je gezondheid kan zijn.
26 juni 2024
Dit blog biedt je een gids voor het maken van een voedingsschema dat je helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je algehele fitheid.
23 mei 2024
In dit blog bespreken we het belang van hydratatie tijdens het trainen, hoe je optimaal gehydrateerd blijft en de impact van voldoende waterinname op je prestaties en gezondheid.
28 april 2024
Dit blog verkent waarom een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet zo effectief is voor het verbranden van vet en hoe je dit kunt integreren in je dagelijkse voedingsplan.
18 maart 2024
Waarom is het trainen met een personal trainer bewezen effectiever
Meer posts
Share by: